Κέντρο Φιλοξενίας Άρρωστου, Άπορου Παιδιού και Οικογένειας __

1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων – Δώσε Ζωή στη Ζωή!

 

Το 2007, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) θέσπισε την 1η Νοεμβρίου ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων προκειμένου να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα και τη μεγαλοσύνη της πράξης αυτής, καθώς και του συνακόλουθου ζητήματος των Μεταμοσχεύσεων.

Η ημέρα αυτή, μας κάνει όλους να σκεφτόμαστε τους συνανθρώπους μας που παλεύουν καθημερινά να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Τι τους συνέβη; Τι χρειάζεται για να ζήσουν;

Όσο δύσκολο κι αν είναι το ζήτημα της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων, άλλο τόσο είναι σημαντικό και επιτακτικό. Ο καθένας από εμάς, χρειάζεται να σκεφθεί τι θα μπορούσε να προσφέρει από την πλευρά του, σε έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη από κάποιο μόσχευμα για να ζήσει. Η πραγματικότητα είναι σκληρή: σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του (Ε.Ο.Μ), η θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη δωρεάς οργάνων βρίσκεται στις τελευταίες, με μόλις επτά (7) δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η αυξημένη ζήτηση δωρεάς οργάνων στη χώρα μας δε βρίσκει αντίκρυσμα, καθώς η προσφορά μοσχευμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλή και ανεπαρκής, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο χρόνος αναμονής για την απόκτηση συμβατού μοσχεύματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε να απευθύνονται αρκετοί ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να πραγματοποιήσουν την πολυπόθητη μεταμόσχευση είτε δυστυχώς καταλήγουν να χάνουν τη μάχη για τη ζωή.

Ευτυχώς, οι νέες ιατρικές εξελίξεις και τα συνεχώς αυξανόμενα τεχνολογικά επιτεύγματα, έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εξυπηρέτηση ατόμων που έχουν επιτακτική την ανάγκη μεταμόσχευσης οργάνου. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη δημιουργία φορητού τεχνητού νεφρού από τους ερευνητές του ευρωπαϊκού πρότζεκτ Nephron +, οι οποίοι φιλοδοξούν έως το 2020 να διαθέσουν στην αγορά μία πρωτότυπη συσκευή που θα καθιστά εφικτή την αιμοκάθαρση στους ασθενείς, όπου και αν βρίσκονται. Ακόμη, εξαιρετικά σημαντικά ήταν και τα πρόσφατα νέα της επιτυχούς μεταμόσχευσης καρδιάς από πτωματικό δότη στο St Vincent’s Hospital, στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

Ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό θέμα, χρειάζεται να ευαισθητοποιήσει καθέναν από εμάς. Δεν πρέπει να απασχολεί μόνο κάποιους ανθρώπους, αλλά όλους μας.

Μας αφορά.

Σε αφορά.

Στήριξε και εσύ, τους ανθρώπους που στηρίζονται στον διπλανό τους για να επιβιώσουν.

Υπάρχει κάτι πολύτιμο, που μόνον εσύ μπορείς να προσφέρεις. Μάθε τώρα πώς μπορείς να γίνεις δωρητής οργάνων. Δώσε το πιο αισιόδοξο μήνυμα: η Ζωή συνεχίζεται.

Γίνε δωρητής. Χάρισε Ζωή.

Ενημερώσου κι εσύ στη γραμμή 1147 του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.


Η "ηλιαχτίδα" συνεχίζει την Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης "Δωρεά Οργάνων - Μεταμοσχέυσεις" ενημερώνοντας τους μαθητές των Λυκείων της υπόλοιπης Ελλάδας.
 

 

 

Επικοινωνία: - Κιν: 6932274982 - E-mail: iliachtida@otenet.gr

© 2024 Κέντρο Φιλοξενίας Άρρωστου Παιδιού και Οικογένειας "ηλιαχτίδα" Web Design by Viviana K.